Zapiekam jabłka z pysznym farszem i podaję z lodami. Odkryj prosty przepis na zdrowy deser dla wszystkich

Dodano:
Pieczone jabłko Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Jabłka pieczone w piekarniku to zdrowy i bardzo smaczny deser. Robię go moim dzieciom przez cały rok, a latem podaję z lodami. Poznaj przepis na obłędnie pyszne pieczone jabłka.

Pieczone jabłka to prosty w przygotowaniu deser, który moje dzieci kochają. I nic dziwnego, bo jego smak zachwyca każdego wielbiciela słodkości. Co ważne – ta pyszna potrawa nie zawiera zbędnych dodatków i dostarcza wielu składników odżywczych. Pieczone jabłka z cynamonem najlepiej smakują na gorąco. Latem można je serwować np. z lodami waniliowymi. Taki deser to doskonała alternatywa dla wymagającej dłuższego przygotowania szarlotki oraz sklepowych słodyczy.

Jakie jabłka nadają się do pieczenia w piekarniku?

Większość odmian letnich, jesiennych i zimowych jabłek nadaje się do zapieczenia ze słodkim farszem. Wybierając je zwróć uwagę na ich konsystencję – bardzo miękkie, przejrzałe oraz mączyste owoce mogą rozpaść się w czasie pieczenia.

Jeżeli chcesz zachować konsystencję jabłek, to wybierz do pieczenia odmianę o twardym i zwartym miąższu. Dopasuj również smak jabłek do własnych preferencji – do pieczenia nadają się zarówno słodkie, jak i kwaskowate jabłka. Ja najczęściej piekę kwaskowate jabłka, których smak równoważy farsz z dodatkiem słodkiego miodu.

Najlepsze do pieczenia są średniej wielkości, jędrne i dość szerokie jabłka. Takie jabłka wymagają 30-45 minut pieczenia. Jeżeli wybierzesz małe jabłka, to skróć czas pieczenia o około 10 minut. Czas pieczenia zależy również od konsystencji jabłek – twarde jabłka wymagają dłuższego pieczenia. Jeżeli chcesz przyśpieszyć pieczenie jabłek, to możesz skorzystać z funkcji termoobiegu.

Wskazówka: Jeżeli kupujesz jabłka w sklepie, to przygotowując owoce do pieczenia, zwróć uwagę, czy na ich skórce nie znajduje się warstwa wosku. Woskowane jabłka wymagają umycia w roztworze letniej wody oraz sody oczyszczonej (1 łyżka sody na 1 litr wody).

Jak upiec jabłka w piekarniku?

Przygotowanie jabłek do pieczenia zajmuje zaledwie kilka minut. Aby przygotować pyszny deser, możesz wykorzystać płaskie naczynie do zapiekania np. żaroodporną brytfankę lub blachę z wyposażenia piekarnika. Podczas pieczenia nie trzeba przykrywać naczynia. Alternatywną metodą pieczenia jabłek w piekarniku, na którą natrafiłem, to owinięcie każdego owocu folią spożywczą. Tak przygotowane jabłka być może szybciej zmiękną, ale połączenie folii aluminiowej i kwasu z owoców może powodować powstawanie szkodliwych związków.

Przepis: Jabłka pieczone ze słodkim farszem

Obłędnie pyszne jabłka zapiekam z cynamonem, miodem, migdałami i rodzynkami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
354 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie jabłka

Na farsz:

  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki migdałów łuskanych niesolonych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie jabłekJabłka starannie umyj i wytrzyj. Odkrój wierzch jabłek 1-1,5 cm poniżej ogonka – w ten sposób otrzymasz „czapeczki”, którymi przykryjesz jabłka przed włożeniem do piekarnika. Za pomocą łyżki lub wydrążacza usuń gniazda nasienne, uważając, żeby nie przedziurawić spodu jabłek. Jeżeli pieczesz duże jabłka, to możesz usunąć także nieco miąższu, tworząc większe otwory. Wydrążony i posiekany miąższ jabłek dodaj do farszu.
  2. Przygotowanie farszuW niewielkiej misce wymieszaj miód z rodzynkami, niesolonymi migdałami łuskanymi (migdały możesz pokroić na mniejsze kawałki lub użyć migdałów w płatkach bądź migdałów pokrojonych w słupki), cynamonem, mielonymi goździkami, mieloną gałką muszkatołową oraz ekstraktem waniliowym. Możesz również dodać do farszu orzechy włoskie, orzechy laskowe oraz orzechy pekan lub przygotować jabłka pieczone jedynie z cynamonem i miodem.
  3. Nadziewanie jabłekPowstałe w jabłkach otwory wypełnij przygotowanym farszem i przykryj jabłka odciętymi wcześniej „czapeczkami”.
  4. PieczeniePrzełóż jabłka do naczynia żaroodpornego lub na blachę z wyposażenia piekarnika. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz jabłka do miękkości. Kontroluj stopień upieczenia jabłek – idealne jabłka pieczone w piekarniku są miękkie, ale się nie rozpadają.

Jak podawać jabłka pieczone w piekarniku?

Pieczone jabłka serwuj gorące. Przed podaniem możesz doprawić je szczyptą cynamonu lub mielonych goździków oraz udekorować np. laską cynamonu. Jako dodatek do tego deseru doskonale sprawdzają się lody o smaku waniliowym lub śmietankowym, bita śmietana oraz sos na bazie śmietany i cukru (opcjonalnie ulubionego zamiennika cukru).

Czym faszerować jabłka pieczone w piekarniku?

Jabłka pieczone z cynamonem to klasyka kuchni polskiej. Możesz jednak eksperymentować z różnymi nadzieniami, dodając do farszu np. pełnoziarniste płatki, suszone morele, żurawinę lub inne owoce, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika lub dyni. Wyśmienicie smakują również pieczone jabłka z budyniem waniliowym oraz domową konfiturą lub świeżymi owocami np. malinami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...